Menu Sluiten

Lezen op school

Hier wordt met plezier gelezen

Sinds meerdere jaren wordt op onze school ingezet op lezen : door het verhogen van het leesplezier brengen we de kinderen tot betere lezers. De laatste jaren is er aanzienlijk geïnvesteerd in boeken en in een heuse leeswagen, maar ook aan het leesonderricht wordt bijzondere aandacht besteed.

In 2022 wonnen we hiervoor ook een prijs van de Vlaamse Confederatie van Ouders en Ouderverenigingen (VCOV).

Elk jaar nemen we ook deel aan de voorleesweek, de poëzieweek en de jeugdboekenmaand, maar ook kunnen schrijvers als Roald Dahl en boekenfiguren als Geronimo Stilton op de nodige aandacht rekenen.

Een uitgebreid aanbod

Elke klas beschikt over een gevarieerde klasbibliotheek. Sinds september ‘22 beschikken wij ook over een knus ingerichte leeswagen met een wisselcollectie van boeken. Hier komen alle klassen ook regelmatig op bezoek voor een bijzonder en gezellig leesmoment.

Dagelijks lezen

Iedere dag wordt er in elke klas minstens een kwartier gelezen in een boek naar keuze, houden we een boekenpraatje of wordt er voorgelezen.

De leesschatkist

Iedere maand vindt een andere klas een boek met opdrachten in onze schatkist. Deze worden uitgebreid met onze verteltasjes in de kleuterklassen en vertelmappen in de lagere school. Op deze manier proberen we het leesplezier ook thuis voort te zetten en zorgen we voor een grotere betrokkenheid met onze ouders.

Leestips

De kinderen worden individueel geholpen door de leesdokter: er wordt tijd gemaakt om individueel in gesprek te gaan met kinderen die nog niet het ‘juiste boek’ hebben gevonden. We bieden ook tools aan om hen verder te helpen in hun zoektocht. Daarnaast bieden de bookflix en een uitgebreide boekentafel een gamma aan nieuwe leestips.

Eigen leesclubs en Leesjury

Voor 3de kleuter en 1ste graad lager organiseren wij Leesjury. Met de hulp van bereidwillige ouders/grootouders worden 8 boekjes voorgelezen en besproken, er worden spelletjes gespeeld en we stemmen mee op ons favoriete boek. De 2de en 3de graad heeft een eigen Lemoclub. Begeleid door een leerkracht wordt samen een boek gelezen, besproken en creatief uitgewerkt. Verder ontdekken de kinderen nieuwe schrijvers, nieuwe boeken en tools om zelf aan de slag te gaan met boeken.

Nauwe samenwerking met de bib

Alle klassen bezoeken op regelmatige basis de bibliotheek van Ertvelde, vlak naast de school in de Eeklostraat. Daarnaast nemen we er ook deel aan activiteiten, zoektochten, voorleesmomenten, auteurslezingen…
De medewerkers van de bib helpen ook bij onze activiteiten.

“Sorry dat ik dit boek zo laat terugbreng
 maar het wilde mij maar niet loslaten”